Altının şifresi çözüldü
Bilim insanları, evrendeki altının kökenine dair uzun süredir yanıtlanamayan bir gizemi çözmüş olabilir. Yeni bir araştırma altın gibi ağır elementlerin sanılandan çok daha erken, evrenin henüz ilk zamanlarında oluşmaya başladığını gösteriyor.
Araştırmanın merkezinde, güçlü manyetik alanlara sahip olağanüstü yoğun yıldız kalıntıları olan magnetarlar yer alıyor. Araştırmacılar, bu nadir nötron yıldızlarının neden olduğu devasa parlamaların özellikle de "yıldız depremleri" olarak bilinen olaylar sırasında yayılan radyasyon patlamalarının uzaya ağır elementler fırlatabildiğini keşfetti.
Bu çığır açıcı bulgular, 29 Nisan Salı günü Astrophysical Journal Letters’da yayımlandı. Elde edilen veriler, bilim dünyasında “yüzyılın sorularından biri” olarak tanımlanan, “altın ilk nerede ve nasıl oluştu?” sorusuna ışık tutuyor.
ALTIN, EVRENİN BEBEKLİĞİNDE OLUŞMUŞ OLABİLİRDaha önce bilim insanları, kara delik ve nötron yıldızı birleşmeleri gibi kozmik çarpışmaların altın gibi ağır elementleri oluşturduğunu biliyordu. 2017’de gökbilimciler, ilk kez iki nötron yıldızının çarpışmasına tanık olmuştu. Bu olayda gözlemlenen ışık parlamasında altın ve platin izleri tespit edilmişti. Ancak bu tür birleşmelerin, evrenin erken dönemlerinde özellikle Büyük Patlama’dan hemen sonra gerçekleşemeyecek kadar uzun zaman gerektirdiği anlaşılmıştı. Bu durum, altının kökenine dair boşluk yaratıyordu.
20 YILLIK TELESKOP VERİLERİYLE YENİ BİR TEORİNASA ve Avrupa Uzay Ajansı'nın teleskoplarından elde edilen 20 yılı aşkın veriyi inceleyen bilim insanları, magnetarlardan gelen dev parlamaların erken evrende altın üretmiş olabileceğini ortaya koydu. Bu parlamalar sırasında nötron yıldızlarının dış katmanlarından fırlayan maddeler, uzaya ağır elementler saçıyor olabilir.
NASA’nın açıklamasına göre, magnetarlar evrenin en eski kozmik yapılardan biri olabilir. Araştırmacılar, bu yapıların Samanyolu Galaksisi’ndeki demirden daha ağır elementlerin yaklaşık %10’unu üretmiş olabileceğini öne sürüyor.
ARAŞTIRMALAR YOLDA2004’te Dünya’dan kaydedilen son magnetar parlaması yalnızca zayıf bir gama ışını olarak tespit edilebilmişti. Bilim insanları, eski kayıtları taramayı sürdürüyor ayrıca NASA'nın 2027’de fırlatacağı COSI teleskopu, bu dev parlamaları daha ayrıntılı gözlemlemeyi hedefliyor.
Bu habere emoji ile tepki verHaber Kaynak : SOZCU.COM.TR
"Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır."